Αριθμός πλαισίου: Πού βρίσκεται στο αυτοκίνητο και τι σημαίνει;

Πρόκειται για την «ταυτότητα» του αυτοκινήτου, ένας… κωδικός που αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι!

  • -
  • -

Το VIN (Vehicle Identification Number), γνωστό και ως «αριθμός πλαισίου» στα ελληνικά, συνοδεύει κάθε αυτοκίνητο παραγωγής. Εκτός από τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης του συγκεκριμένου οχήματος, μας πληροφορεί για διάφορα πράγματα που σχετίζονται με την παραγωγή του. Για παράδειγμα, με μια καταχώρηση στα αρχεία της μάρκας που ανήκει, μπορούμε να δούμε ακριβώς τον εργοστασιακό εξοπλισμό του. Τι έκδοση είναι, τι χρώμα βάφτηκε στο εργοστάσιο, τι extra επέλεξε ο πρώτος ιδιοκτήτης, ακόμη και το αρχείο συντήρησης, αν αυτό έγινε στο επίσημο δίκτυο. Ο αριθμός πλαισίου διαθέτει 17 χαρακτήρες, έναν συνδυασμό από γράμματα και αριθμούς.

Πού βρίσκεται ο αριθμός πλαισίου στα αυτοκίνητα;

Όποιος διαβάσει για πρώτη φορά ένα VIN θα διαπιστώσει ότι οι χαρακτήρες δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρότυπο για να προσδιοριστούν κάποια στοιχεία για το όχημα. Πληροφοριακά, ο αριθμός πλαισίου μπορεί να βρίσκεται στον χώρο του κινητήρα, στο εμπρός παρμπρίζ, στο ταμπελάκι της πόρτας του οδηγού (ή συνοδηγού), ακόμη και σε καλυμμένο σημείο εντός της καμπίνας. Για παράδειγμα ορισμένα μοντέλα τον αναγράφουν και στα πόδια του συνοδηγού, με τον αριθμό να καλύπτεται από συρταρωτό κάλυμμα. Στα νεότερα αυτοκίνητα αναγράφεται και στην οθόνη του infotainment.

Πρώτοι 3 χαρακτήρες: Η ταυτότητα του κατασκευαστή

Οι τρεις πρώτοι χαρακτήρες ονομάζονται και WMI, εκ του “World Manufacturer Identifier”. Οι δύο πρώτοι ενημερώνουν για την περιοχή και χώρα προέλευσης της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο τρίτος, τη συγκεκριμένη μάρκα που έχει φτιάξει το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, τα γράμμα ΝL έως ΝR στον αριθμό του πλαισίου φέρουν τα οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία, τα KL έως ΚΡ αντιστοιχεί στη Νότια Κορέα, τα SA έως SM στη Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία έχει κωδικούς που ξεκινούν από MA έως ME, η Ιαπωνία ξεκινά με J, οι κινεζικοί κωδικοί έχουν L στην αρχή και οι χώρες της Βόρειας Αμερικής προσδιορίζονται με έναν αριθμό, επομένως οι ΗΠΑ έχουν τον αριθμό 1, ο Καναδάς 2 κ.ο.κ.

Η Ευρώπη έχει κωδικούς που ξεκινούν με τα γράμματα S-Z και επειδή η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει τον κωδικό W, τα τρία γράμματα WVW υποδεικνύουν την Volkswagen. Τα οχήματα τα οποία φέρουν τα γράμματα XF έως ΧΚ έχουν προέλευση την Ελλάδα, τα γαλλικής καταγωγής διακρίνονται με τα VF έως VR και τα ισπανικής με VS έως VW. Ο κωδικός WMI εκχωρείται στον κατασκευαστή από την εξουσιοδοτημένη αρχή έγκρισης στη χώρα όπου αυτός εδρεύει.

Χαρακτήρες 4 έως 9: Περιγράφουν το όχημα

Το VDS, εκ του “Vehicle Description Section”, ακολουθεί το WMI που περιγράφουμε παραπάνω. Το σκέλος μεταξύ των θέσεων 4-9 περιγράφει το ίδιο το όχημα, δηλαδή το μοντέλο του, τον τύπο αμαξώματος, τον κινητήρα, τη σειρά του και πολλά ακόμη. Η θέση 9 είναι ειδική και ονομάζεται και ως «ψηφίο ελέγχου», αφού χρησιμοποιείται για να επικυρώσει τη γνησιότητα του κωδικού VIN. ΜΕ ποιο τρόπο; Δεν θα τον αποκαλύψουμε, καθώς μεταξύ άλλων η μεθοδολογία περιλαμβάνει και κάποια εξειδικευμένα μαθηματικά, όμως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνάδει με τους υπόλοιπους αριθμούς του αυτοκινήτου. Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η (άκρως παράνομη) ενέργεια παραποίησης του αριθμού πλαισίου.

Χαρακτήρες 10 έως 17: Ο μοναδικός αριθμός

Οι θέσεις από το νούμερο 10 έως το 17, είναι το μοναδικό νούμερο του κάθε αυτοκινήτου. Αυτές οι θέσεις αποκαλύπτουν στοιχεία όπως το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου (στο δέκατο ψηφίο) ή την μονάδα παραγωγής του οχήματος (ενδέκατο ψηφίο). Τα έξι τελευταία ψηφία είναι εκεί για την αρίθμηση των αντιτύπων. Στην (απίθανη) περίπτωση που το αυτοκίνητό σας καταλήγει σε VIN με τα έξι τελευταία νούμερα να είναι «000001» πάει να πει ότι ήταν το πρώτο που κύλισε τους τροχούς του από τη μονάδα παραγωγής. Και για κάθε ένα αυτοκίνητο, προστίθεται στο σύνολο.