Αγοράζω ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τι καλώδια πρέπει να πάρω;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τα καλώδια φόρτισης, καθώς αυτός είναι ο τρόπος για να του δώσουμε το ρεύμα που χρειάζεται για να γεμίσουμε την μπαταρία.

  • -
  • -

Η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνεπάγεται και τη χρήση καλωδίων, μέσω των οποίων θα φορτίζουμε το αυτοκίνητό μας κάθε φορά που χρειάζεται να αναπληρώσουμε ενέργεια στην μπαταρία. 

Κάποια αυτοκίνητα έρχονται με όλα τα απαιτούμενα καλώδια από τον βασικό κιόλας εξοπλισμό, ορισμένα πωλούνται με μόνο ένα καλώδιο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το ηλεκτρικό μοντέλο δεν συμπεριλαμβάνει κανένα καλώδιο στον βασικό εξοπλισμό και πρέπει να το πληρώσεις. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8f974248b2c927151c39550802c9707d.jpg

Τι καλώδια να πάρω για ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Τα βασικά καλώδια που απαιτείται να διαθέτει κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι δύο, το Type 2 και το schuko (σούκο). Με αυτά τα δύο καλώδια στο πορτ μπαγκάζ ή στο frunk (ο χώρος αποσκευών που υπάρχει κάτω από το καπό σε μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα), οι περισσότεροι οδηγοί θα είναι καλυμμένοι σε ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Κόλλησε το καλώδιο του φορτιστή – Πώς το βγάζω;

Πού χρησιμοποιείται το καλώδιο Type 2 για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Το Type 2 είναι το καλώδιο που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να φορτίσουμε σε κάποιο wallbox, είτε αυτό είναι σε ιδιωτικό χώρο (όπως ένα ιδιόκτητο parking), είτε είναι κάποιος δημόσιος AC φορτιστής.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a651412ad09d712fede4667a7f987ddb.jpg

Πόσο γρήγορα μπορώ να φορτίσω με καλώδιο Type 2;

Τα καλώδια Type 2 μπορούν να υποστηρίξουν ισχύ φόρτισης μέχρι και 22 kW, όμως η ισχύς με την οποία θα φορτίσουμε δεν εξαρτάται μόνο από το καλώδιο. Αυτό έχει να κάνει επίσης με την ικανότητα του φορτιστή, αλλά και πόσο γρήγορα μπορεί να τραβήξει ρεύμα το αυτοκίνητό μας.

Οι πιο συνηθισμένες τιμές για την ισχύ φόρτισης είναι τα 6,6 kW, τα 7,4 kW, τα 11 kW και τα 22 kW. Αν ένα καλώδιο Type 2 αντέχει μέχρι 22 kW και τελικά το χρησιμοποιούμε στα 11 kW δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, όμως αν συμβεί το αντίθετο, υπάρχει περίπτωση να δούμε υπερθέρμανση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b42b8cf93cf7a19d6d0cfea8ffa7393a.jpg

Πώς επιλέγω το κατάλληλο Type 2 καλώδιο για ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Μία απλή σκέψη είναι ότι θα αγοράσουμε ένα Type 2 καλώδιο για 22 kW ώστε να είμαστε καλυμμένοι, όμως αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος. Το πιο σωστό είναι να αγοράσουμε ένα καλώδιο Type 2 το οποίο θα καλύπτει ακριβώς τις ανάγκες του αυτοκινήτου μας. Για παράδειγμα αν το αυτοκίνητο τραβάει μέχρι 7,4 kW, δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε κάποιο που να αντέχει πάνω από αυτήν την τιμή.

Πού χρησιμοποιείται το καλώδιο schuko (σκούκο) για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Το καλώδιο σούκο είναι εκείνο που θα χρησιμοποιούμε για να φορτίσουμε σε μία απλή οικιακή πρίζα. Συνήθως η ισχύς που μπορεί να αντέξει το καλώδιο δεν ξεπερνά τα 3,7 kW, καθώς αυτή είναι η ισχύς που μπορεί να δώσει μία πρίζα τύπου σούκο για πολλή ώρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/888f4ccf46ca85d40bf30532701249c3.jpg

Ωστόσο, για πολύωρη φόρτιση ακόμα κι αυτό το νούμερο είναι μεγάλο. Ιδανικά θα πρέπει το καλώδιο να έχει κάποιον τρόπο να ρυθμιστούν τα Ampere (Αμπέρ) που θα τραβάει ο φορτιστής (τα Volt – Βολτ είναι πάντα σταθερά, τα 230 που δίνει η πρίζα).

Ο λόγος είναι ότι αν τραβάμε πολλά Αμπέρ για πολλές ώρες, μπορεί να ζεσταθεί η πρίζα ή οι καλωδιώσεις στους τοίχους ή να πέφτει η ασφάλεια στον πίνακα. Καλό είναι λοιπόν, η πρίζα που θα χρησιμοποιήσουμε για φόρτιση μέσω σούκο να είναι ενισχυμένη και ιδανικά να βρίσκεται σε 16Α ασφάλεια στον πίνακα. Σε διαφορετική περίπτωση, ρυθμίζουμε τα Ampere στα 10 ή ακόμα καλύτερα στα 8, ώστε να είμαστε ασφαλείς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9a1fc4b013e3370bd7493e9566cec883.jpg

Υπάρχουν άλλου τύπου καλώδια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν κι άλλοι τύποι καλωδίων όπως για μπλε ή κόκκινες πρίζες βιομηχανικού τύπου, φορητοί φορτιστές κ.λπ. όμως καλύπτουν λίγο πιο ειδικές περιπτώσεις. Οπότε, με το καλώδιο Type 2 κι έναν φορτιστή τύπου Schuko (σούκο), δεν θα υπάρξει κανένα πρόβληγμα. 

Ένα χρήσιμο tip είναι να αποφύγουμε τα άγνωστης προέλευσης και ποιότητας καλώδια, καθώς ενέχουν κινδύνους. Προτιμούμε το αυθεντικό της εταιρείας του αυτοκινήτου. Εναλλακτικά, υπάρχουν πολύ καλές και πολύ οικονομικότερες επιλογές σε καταστήματα με ηλεκτρολογικά είδη ή καταστήματα με είδη ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εκεί οι άνθρωποι μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας κατατοπίσουν.