Άναψε το λαμπάκι της βενζίνης – Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω;

Σίγουρα πολλοί έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση αρκετές φορές και όλοι έχουμε αναρωτηθεί πόσα χιλιόμετρα έχουμε ακόμα. Εδώ θα βρεις την απάντηση.

  • -
  • -

Με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό πλέον στα ύψη, ατάκες του τύπου «γέμισε το», «φούλαρε», «γεμάτο» και τα συναφή, έχουν γίνει σπάνιες στο περιβάλλον ενός πρατηρίου καυσίμων. Όλο και περισσότεροι οδηγοί συνηθίζουν να πηγαίνουν στο βενζινάδικο αφού έχει ανάψει η σχετική λυχνία στον πίνακα οργάνων ή τουλάχιστον όταν ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το άδειο. Αφού ανάψει όμως το περιβόητο λαμπάκι, πόσα χιλιόμετρα μπορούμε να κάνουμε ακόμη πριν μείνουμε στην άκρη του δρόμου;

1

Η απάντηση είναι σχετική και εξαρτάται από το αυτοκίνητο. Μία μέση τιμή όμως είναι ότι από τη στιγμή που θα ανάψει η λυχνία της βενζίνης απομένουν περίπου 8 λίτρα καυσίμου μέσα στο ρεζερβουάρ, με τον αριθμό αυτό να κυμαίνεται συνήθως από 6 έως 10 λίτρα. Σε πόσα χιλιόμετρα αντιστοιχούν τώρα αυτές οι ποσότητες; Και πάλι είναι σχετικό. Όλα εξαρτώνται από την κατανάλωση του οχήματος. Σε ένα μικρό και οικονομικό ΙΧ που καίει περίπου 5 lt/100km, τότε η λεγόμενη «ρεζέρβα» φτάνει για περίπου 100 km ή και περισσότερο. Αν πάλι έχουμε να κάνουμε με αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού ή γενικότερα πιο «λαίμαργο», τότε μπορεί από την στιγμή που θα ανάψει το λαμπάκι να έχουμε μέχρι και περίπου 50 km. Μία μέση τιμή που μπορούμε να υπολογίζουμε είναι τα 80 km.

Δείτε ακόμη: Οδηγείς με αναμμένο λαμπάκι βενζίνης; Δες τι ζημιά προκαλείς

Γενικότερα, καλό θα ήταν αν κινούμαστε σε τέτοια επίπεδα να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με το γκάζι, έτσι ώστε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που και το air-condition δουλεύει υπερωρίες, κρίμα είναι να βρεθούμε στις διακοπές μας με το αυτοκίνητο να έχει μείνει στην άκρη του δρόμου και να μην γνωρίζουμε πόσο μακριά είναι το επόμενο πρατήριο.

2

Δείτε ακόμη: 20 ευρώ βενζίνη: Πόσα χιλιόμετρα θα κάνω με ένα supermini κι ένα SUV; Παραδείγματα

Κι αν συνεχίσω χωρίς να βάλω καύσιμο;

Αν τώρα είστε αρκετά θαρραλέοι ή αναγκάζεστε να διανύσετε και όλα τα χιλιόμετρα που γράψει ο πίνακας οργάνων μέχρι να φτάσετε στο μηδέν, μην περιμένετε να μείνετε στα επόμενα 100-200 μέτρα. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σταματήσει να δείχνει χιλιόμετρα και εμφανιστούν κάτι παύλες, τότε λογικά έχετε άλλα 10 με 20 χιλιόμετρα, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτά είναι τα τελευταία… Δεν έχει άλλες χάρες! Αν εξαντλήσετε κι αυτά, τότε σας βλέπουμε με μπιτονάκι στο χέρι να περπατάτε μέχρι το επόμενο βενζινάδικο.

3