Απώλεια διπλώματος οδήγησης: Τι θα πληρώσω - Πότε θα παραλάβω το καινούριο;

Σε περίπτωση απώλειας του διπλώματος, είσαι υποχρεωμένος να βγάλεις καινούριο. Ποια είναι η διαδικασία και τι θα πληρώσεις γι΄αυτό.

  • -
  • -

Το να χάσεις το δίπλωμα οδήγησης δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί. Πρόκειται για δημόσιο έγγραφο με μεγάλη ισχύ και είσαι υποχρεωμένος να βγάλεις καινούριο όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να κυκλοφορείς νόμιμα στον δρόμο.

Σε περίπτωση απώλειας του διπλώματος, είτε αυτό είναι το παλαιού τύπου σε χάρτινη μορφή, είτε το πλαστικό, απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για την επανέκδοση του καινούριου. Εννοείται, πως κατά την επανέκδοση θα λάβεις το νέου τύπου δίπλωμα σε μορφή πλαστικής κάρτας. Ας δούμε όμως ποια είναι η διαδικασία.

Χάρη στο gov.gr, η έκδοση νέας άδειας οδήγησης είναι πιο εύκολη. Πριν όμως πριν εισέλθεις στην ψηφιακή υπηρεσία, πρέπει να μεταβείς στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να το δηλώσεις, ώστε να είσαι καλυμμένος αν συμβεί οτιδήποτε.

diploma

Αφού λάβεις το έγγραφο για την απώλεια διπλώματος οδήγησης από την Αστυνομία, τότε εισέρχεσαι στο gov.gr και συγκεκριμένα εδώ. Ακολουθείς τα βήματα που ζητά η υπηρεσία, όπως:

  • Είσοδο στην υπηρεσία μέσω του gov.gr, συμπληρώνοντας τους κωδικούς Taxisnet
  • Επισύναψη της φωτογραφίας σου και δείγματος της υπογραφής σου (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
  • Έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παράβολου (η εφαρμογή σε οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του
  • Συμπλήρωση του email και τηλεφώνου σου

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβεις ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Τι θα πληρώσω για το νέο δίπλωμα

Τα παράβολα για απώλεια διπλώματος οδήγησης είναι 3 και συγκεκριμένα:

  • e-παράβολο 30 € για την εκτύπωση του νέου διπλώματος.
  • e-παράβολο για απώλεια διπλώματος των 30 €.
  • e-παράβολο των 9,02 € για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων.

Για τα παράβολα πατήστε εδώ

paravolo

Συνολικά, το κόστος της αντικατάστασης διπλώματος λόγω απώλειας ανέρχεται στα 69,02 ευρώ.

Μπορώ να πάω στο ΚΕΠ για το δίπλωμα οδήγησης

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης διπλώματος λόγω απώλειας και μέσω ΚΕΠ. Πριν όμως πας εκεί, απαιτείται να συγκεντρώσεις ορισμένα δικαιολογητικά. Αυτά είναι:

  • Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  • Υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει την απώλεια
  • Υπεύθυνη δήλωση με την αίτηση για την έκδοση του νέου διπλώματος
  • 2 έγχρωμες φωτογραφίες διαβατηρίου
  • Πληρωμένα παράβολα για την επανέκδοση διπλώματος

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που πρέπει να συμπληρώσεις και επικυρώσεις είναι 2. Η πρώτη αίτηση αφορά την επανέκδοση της άδειας οδήγησης, όπου δηλώνεις υπεύθυνα ότι έχει κλαπεί (υπεύθυνη δήλωση Μ70) και η 2η την εκτύπωση της κάρτας.

Δείτε ακόμη: Θέλω το πλαστικό δίπλωμα οδήγησης: Τι κάνω και πόσο κοστίζει;

Τα 2 παράβολα που θα χρειαστεί να πληρώσεις μέσα από το e-paravolo, είναι:

Α) Επιλέγεις το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων/Άδειες οδήγησης και στη συνέχεια στην κατηγορία παραβόλου, την υποκατηγορία Άδεια οδήγησης. 

Εκεί επιλέγεις ως αιτιολογία την Απώλεια ή κλοπή εντύπου άδειας οδήγησης και πατάς εκτύπωση.

Με τα στοιχεία που θα σου εμφανίσει μπορείς να πληρώσεις το παράβολο μέσα από το ebanking της τράπεζάς σου.

Β) Το δεύτερο παράβολο είναι στην ίδια κατηγορία υπουργείου και έχει υποκατηγορία το «Χαρτόσημο Άδειας Οδήγησης» και τύπο παραβόλου «Αντίγραφο εντύπου άδειας οδήγησης». Εκτυπώνεις και αυτό το παράβολο και το πληρώνεις με τον αντίστοιχο κωδικό στην τράπεζά σας.

Αφού τοποθετήσεις όλα τα έγγραφα σε φάκελο και τα προσκομίσεις στο ΚΕΠ της περιοχής σου, ο υπάλληλος θα ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα ενημερώσει πότε περίπου θα παραλάβεις το νέο πλαστικό δίπλωμα.

Διαβάστε επίσης: Ανανέωση Διπλώματος: Τα 3+1 Βήματα

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσεις στο ΚΕΠ, μπορείς να τα κάνεις online στο gov.gr με ψηφιακή υπογραφή. Το κόστος είναι επίσης 69,02 ευρώ.

paravolo

ΒΑΣΙΚΟ TIP: Είτε για απώλεια διπλώματος, είτε για κλοπή διπλώματος η διαδικασία και τα κόστη είναι ίδια

Μετά από πόσες μέρες θα παραλάβω το νέο δίπλωμα

Για τη διαδικασία εκτύπωσης και αποστολής απαιτούνται 2 εβδομάδες. Αφού το δίπλωμα σε πλαστική μορφή εκτυπωθεί, τότε λαμβάνεις ένα μήνυμα στο email που σου γνωστοποιεί ότι μπορείς να παραλάβεις την καινούρια άδεια οδήγησης μετά από 5 εργάσιμες μέρες από το τμήμα χορήγησης αδειών που έχετε δηλώσει.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 30 με 40 μέρες περίπου και το πρωτότυπο πλαστικό δίπλωμα το λαμβάνεις μέσα σε φακελάκι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.