Προσοχή! Αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά από αντικείμενο που όλοι έχουμε

Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που οι περισσότεροι έχουμε στην κατοχή μας και θα πρέπει να προσέχουμε που το αποθηκεύουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

  • -
  • -

Μπορεί να ακουστεί απίθανο, όμως υπάρχει ένα αντικείμενο που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε καθημερινά και μπορεί να βάλει φωτιά στο αυτοκίνητό μας. Όχι, δεν είναι ο… αναπτήρας, αλλά τα γυαλιά ηλίου! Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, οι φακοί ίσως γίνουν το μέσο που θα ανεβάσουν πολύ τη θερμοκρασία σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εσωτερικού, προκαλώντας τελικά φωτιά. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μέρος που αποθηκεύουμε τα γυαλιά μας, προκειμένου να μη βιώσουμε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

Πώς βάζουν φωτιά τα γυαλιά στο αυτοκίνητο;

Αν αφήσουμε τα γυαλιά μας στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο που έχουν απευθείας επαφή με τον ήλιο, τότε οι φακοί κατευθύνουν μεγάλο μέρος των ηλιακών ακτίνων σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ανεβάζοντας πολύ τη θερμοκρασία του. Θυμάστε το κλασικό πείραμα με τον μεγεθυντικό φακό που χρησιμοποιώντας τον ήλιο, μπορεί να βάλει φωτιά σε ένα χαρτί ή σε ξερά φύλλα; Ακριβώς έτσι! Αν και ακούγεται απίθανο, έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πού πρέπει να βάζουμε τα γυαλιά στο αυτοκίνητο;

Αν πρέπει να αποθηκεύσουμε κάπου τα γυαλιά μας μέσα στο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να το κάνουμε σε μια θήκη μέσα στην οποία προστατεύονται πλήρως από το ηλιακό φως. Πολλά αυτοκίνητα έχουν ειδική θέση για γυαλιά στην πλαφονιέρα.

Δείτε ακόμη: Για ποια παράβαση η πυροσβεστική κόβει κλήση έως 5.000 €;

Αν δεν υπάρχει, το υποβραχιόνιο, το ντουλαπάκι συνοδηγού ή οποιαδήποτε θήκη με κάλυμμα, μας κάνει προκειμένου να αποθηκεύσουμε τα γυαλιά χωρίς κίνδυνο. Το ίδιο θα προτείναμε και για την αποθήκευση αναπτήρων, καθώς η πολύ υψηλή θερμοκρασία ίσως τους κάνουν να «σκάσουν», προκαλώντας ζημιές στο εσωτερικό του οχήματος. Το έχουμε πάθει!