Οδηγείς με το χέρι έξω από το παράθυρο; Το πρόστιμο που θα φας

Η οδήγηση με το ένα χέρι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου μπορεί να είναι επικίνδυνη, για αυτό και τιμωρείται με κλήση. Ο ΚΟΚ, έχει προβλέψει για κάθε περίπτωση.

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει διατάξεις, ακόμη και για τα πιο απίθανα σενάρια. Οδηγοί αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, φορτηγών και κάθε είδους οχήματος οφείλουν να τον γνωρίζουν, για την ασφάλειά μας στον δρόμο, αλλά και τη διασφάλιση της πιθανότητας να «φάνε» μια τσουχτερή κλήση. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε κλήση για κόκκινο φανάρι, αλκοτέστ, υπερβολική ταχύτητα ή ζώνη ασφαλείας. Για παράδειγμα, όσοι βγάζουν το χέρι έξω από το παράθυρο όσο οδηγούν, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με παράβαση που περιλαμβάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό πρόστιμο.

Και τα δύο χέρια στο τιμόνι!

Υπάρχουν μερικές παράγραφοι στα άρθρα του ΚΟΚ που με μια μόνο διάταξη, καλύπτουν πολλές διαφορετικές παραβάσεις. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στην παράγραφο 2 του Άρθρου 13 αναφέρεται κατά λέξη: «Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Αυτός που παραβαίνει την παραπάνω διάταξη τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής στο Point System».

Δείτε ακόμη: Μπορώ να σβήσω κλήση της Τροχαίας; Τι λέει η νομοθεσία

Ο νόμος, υποχρεώνει τον οδηγό να έχει και τα δύο χέρια του πάνω στο τιμόνι. Απαγορεύεται να διευθύνει το όχημα χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι του, οπότε στην περίπτωση που ένας αστυνομικός διαπιστώσει πως ο οδηγός έχει το χέρι του έξω από το παράθυρο, έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει την παράβαση που αναφέρεται παραπάνω. Η «λυπητερή» των 100 ευρώ και οι 3 βαθμοί ποινής στο Point System θα ήταν αρκετά ώστε την επόμενη φορά που θα θελήσει να «αερίσει» το χέρι του, να το σκεφτεί ξανά.