Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Πώς κάνεις αίτηση - Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 άνοιξε επίσημα, με κάθε αγοραστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα να μπορεί πλέον να κάνει αίτηση για επιδότηση. Πώς γίνεται η διαδικασία;

  • -
  • -

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, το πρόγραμμα που προσφέρει επιδότηση στην Ελλάδα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, moto, microcars και ποδηλάτων, είναι επίσημα ανοιχτό για να δεχτεί αιτήσεις.

Η πλατφόρμα ήταν στον αέρα μερικές μέρες νωρίτερα και δεχόταν αιτήσεις δοκιμαστικά, ώστε το κοινό να εξοικειωθεί με την διαδικασία και να αποφευχθούν λάθη, με τις αιτήσεις που έγιναν εκείνες τις ημέρες να ακυρώνονται αυτόματα, όπως έγραφε και το σχετικό disclaimer που υπήρχε.

Στο GOCAR εκμεταλλευτήκαμε αυτήν την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας και καταχωρίσαμε αίτηση για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, ώστε να αποκτήσουμε ίδια εμπειρία βήμα προς βήμα. Για την ακρίβεια, καταθέσαμε δύο αιτήσεις. Η μία ήταν με ΛΤΠΦ 30.000 ευρώ (λιανική τιμή 37.200 ευρώ) και η άλλη με ΛΤΠΦ 25.000 ευρώ (λιανική τιμή 31.000 ευρώ).

Αυτό το κάναμε επειδή όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή λιανικής από 37.200 ευρώ και πάνω παίρνουν επιδότηση 9.000 ευρώ. Αντίθετα, σε όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η τιμή είναι από 37.199 ευρώ και κάτω, η επιδότηση είναι στο 30% της ΛΤΠΦ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/249dee2800cea4b849d4b7ad6aec2647.jpg

Πρώτα βήματα για να κάνουμε αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Το πρώτο βήμα είναι να μπούμε στη σελίδα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, την οποία θα βρούμε στη διεύθυνση https://kinoumeilektrika3.gov.gr/. Μόλις ανοίξει η σελίδα, πατάμε το μπλε κουτάκι που γράφει «Σύνδεση στην υπηρεσία» και στην επόμενη σελίδα πατάμε την ίδια επιλογή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/200a75bc43ab8f0289c0579985e0bde3.jpg

Στη συνέχεια θα ανοίξει η κλασική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που δίνουμε τους κωδικούς Taxis ώστε να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας. Πατάμε «Σύνδεση», επιλέγουμε τον κύκλο που γράφει «Συνέχεια» και πατάμε «Αποστολή».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cd2363122a78d4ad7ed2b7a113d5a34a.jpg

Θα εμφανιστεί μία σελίδα με προσωπικά μας στοιχεία όπως ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο και Όνομα Πατρός. Αν είναι σωστά, επιλέγουμε «Επιβεβαίωση Στοιχείων».

Μπήκαμε στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Μετά τα παραπάνω βήματα έχουμε μπει στην πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3. Η σελίδα που βλέπουμε γράφει «Στοιχεία Εγγραφής στο Πρόγραμμα». Η αίτηση που κάναμε ήταν για ιδιώτη που αγοράζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο και όχι για εταιρεία. Έτσι, επιλέγουμε «ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ» και συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα στοιχεία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fc011fe2a1b494a892551cb4d77e6374.jpg

Όταν τα συμπληρώσουμε πατάμε «Αποθήκευση» και στην επόμενη σελίδα «Υποβολή νέας αίτησης», εκτός αν πρόκειται για ανήλικο ΑμΕΑ, οπότε επιλέγουμε την φράση που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9e37f9a14a7c155e7488653deef43aa1.jpg

Επιλέγοντας «Υποβολή νέας Αίτησης» θα ανοίξει μία σελίδα με δύο ενότητες. Στα «Στοιχεία Αίτησης» δεν κάνουμε τίποτα καθώς είναι όλα προσυμπληρωμένα, απλά ελέγχουμε την εγκυρότητά τους.

Ας ασχοληθούμε με την ενότητα «Αναλυτικά Στοιχεία Οχήματος». Αν πρόκειται για αυτοκίνητο, στο είδος οχήματος επιλέγουμε «ΙΧ Επιβατικά Αυτοκίνητο (M1 BEV. Με τις ακριβώς από κάτω επιλογές ασχολούμαστε μόνο ανήκουμε σε μία από τις δύο κατηγορίες. Αλλιώς, προχωράμε.

Στο πεδίο «Λιανική Τιμή Προ Φόρου» συμπληρώνουμε τη ΛΤΠΦ του αυτοκινήτου που αγοράσαμε. Για τη ΛΤΠΦ θα μας έχει ενημερώσει η εταιρεία που αγοράσαμε το αυτοκίνητο και θα αναγράφεται στο αποδεικτικό της συναλλαγής.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/61af6e06a85b1742543ea490b93bc7fc.jpg

Αυτόματα το σύστημα θα υπολογίσει και θα εμφανίσει το ποσό της επιδότησης. Αν έχουμε κάνει απόσυρση πατάμε τη σχετική επιλογή, ενώ αν θέλουμε να επιδοτηθούμε και για φορτιστή θα πρέπει να το επιλέξουμε. Η τελευταία επιλογή που γράφει «Μπαταρία» αφορά τα microcars που έχουν εναλλασσόμενες μπαταρίες και την περιλαμβάνουν στον βασικό εξοπλισμό.

Μόλις συμπληρώσουμε τα πεδία που θέλουμε πατάμε «Αποθήκευση», τικάρουμε το κουτάκι «Συμφωνώ με τους όρους χρήσης» και «Επόμενο», με αυτήν τη σειρά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/db0bc6ada71ca0551d9ac326ae863cc7.jpg

Καταχώρηση δικαιολογητικών για Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Αυτό θα μας οδηγήσει σε μία σελίδα όπου θα πρέπει να εισάγουμε όλα τα σχετικά δικαιολογητικά του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3. Απόδειξη αγοράς οχήματος, έγγραφο που να βεβαιώνει τον IBAN (σε αυτόν το λογαριασμό θα μπουν τα χρήματα που θα πάρουμε από το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3) και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα που ζητάει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/67dc817ec58d1dc1461e04ea9d2b75cc.jpg

Μετά από κάθε ανέβασμα αρχείου πατάμε ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ κουμπί που γράφει «Καταχώρηση». Εννοείται πως αν πρόκειται για leasing ή αγορά με δανεισμό περνάμε και τα αντίστοιχα αρχεία. Αν δεν είναι leasing ή αγορά με δανεισμό, δεν ασχολούμαστε με αυτές τις επιλογές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ee00a5390ff408ce8c5386d22b8e4960.jpg

Πατώντας «Επόμενο» θα μας εμφανίσει την «Προεπισκόπηση Αίτησης». Αυτό σημαίνει ότι η αίτησή μας ακόμα είναι προσωρινά αποθηκευμένη. Ελέγχουμε ξανά την ορθότητα των στοιχείων και πατάμε «Υποβολή για αξιολόγηση».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/866cda12db27e6ad4fe3023fc4f204b3.jpg

Μετά την αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Πλέον έχουμε καταθέσει την αίτηση. Θα μας έρθει στο e-mail ένα μοναδικός κωδικός, με τον οποίο θα μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της αίτησής μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Πρέπει ο λογαριασμός e-mail που θα δηλώσουμε να είναι κάποιος που ελέγχουμε συχνά, γιατί είναι πιθανό να μας ζητηθεί κάποια διευκρίνιση ή κάποιο αρχείο ακόμα. Εκτός από τα εισερχόμενα, ας ρίχνουμε μια ματιά και στα spam (Ανεπιθύμητα μηνύματα) κάθε 2-3 μέρες.

Οι διαδικασίες για moto, microcars και ποδήλατα δεν είναι πολύ διαφορετικές, καθώς το βασικότερο που αλλάζει είναι κάποια δικαιολογητικά και φυσικά τα ποσά των επιδοτήσεων.

Η πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 είναι αρκετά εύκολη και καλά δομημένη, με σαφώς απλούστερες διαδικασίες συγκριτικά με το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2. Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για μεγάλα ποσά, αν θεωρείτε ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να κάνετε λάθος, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε κάποιον λογιστή, κάποιον φοροτεχνικό ή κάποιον άνθρωπο που ασχολείται με προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ.