Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 - Αυτοκίνητα: Μάθετε τα πάντα για τους ιδιώτες

Ποσά επιδότησης, δικαιολογητικά, διαδικασία υποβολής αίτησης και ειδικές κατηγορίες. Ό,τι θες να μάθεις για την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ιδιώτες, είναι εδώ.

  • -
  • -

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα και είναι το πιο γενναιόδωρο από τα τρία προγράμματα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων, που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Επιπλέον, το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 κάνει την Ελλάδα, την χώρα με την μεγαλύτερη επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα είναι ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνεται σε δόσεις. Ο ωφελούμενος παραλαμβάνει το αυτοκίνητο και μετά ανεβάζει όλα μαζί τα έγγραφα στην πλατφόρμα. Έτσι η διαδικασία παίρνει λιγότερο χρόνο, όμως δημιουργεί την ανάγκη να γίνει αγορά κάποιου ετοιμοπαράδοτου, κατά προτίμηση.

Για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις για όλα, όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1605654862a1b8d70aeb19425b733798.jpeg

Ποια αυτοκίνητα αφορά το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αγοράστηκαν από την 01/05/2024 και μέχρι την ημερομηνία λήξης του προγράμματος.

Ποιο είναι το ποσό της επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Η επιδότηση είναι στο 30% της ΛΤΠΦ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων), με πλαφόν τα 9.000 ευρώ. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, αν η τελική τιμή ενός αυτοκίνητο έχει τιμή από 37.200 ευρώ και πάνω, θα πάρει επιδότηση 9.000 ευρώ. Αν η τιμή του είναι κάτω από 37.200 ευρώ, θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση την ΛΤΠΦ.

Η επιδότηση είναι μόνο για αγορά ή και για leasing;

Η επιδότηση δίνεται είτε αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό, είτε το αποκτήσει μέσω leasing, με το ποσό να είναι ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

Υπάρχει επιδότηση για φορτιστή;

Ναι, αρκεί ο φορτιστής να είναι έξυπνος, δηλαδή να μπορεί να συνδεθεί στο internet. Επιλέξιμοι για επιδότηση είναι τόσο οι AC φορτιστές, όσο και οι DC. Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 500 ευρώ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f503b1ffc9069eaf8ac2d17e19857b7f.jpg

Μπορώ να επιδοτηθώ και για δεύτερο φορτιστή;

Όχι, κάθε ωφελούμενος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο για έναν φορτιστή. Ο φορτιστής θα πρέπει να λειτουργεί για τουλάχιστον 36 μήνες από την καταβολή του ποσού επιδότησης και να τοποθετείται, τεκμηριωμένα, σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο από τον ωφελούμενο χώρο

Για πόσα οχήματα μπορώ να πάρω επιδότηση με το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση μόνο για ένα όχημα, ανεξάρτητα αν είναι αυτοκίνητο, moto, ποδήλατο ή microcar.

Πότε θα πάρω τα χρήματα της επιδότησης;

Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και μετά τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου. Η ΚΥΑ ορίζει ότι η πληρωμή των δικαιούχων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και 31/12/2025.

Πότε μπορώ να πουλήσω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αγόρασα με επιδότηση;

Μετά από 1 χρόνο.

Πότε λήγει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 λήγει στις 30 Απριλίου 2025. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δοθεί κάποια παράταση, αυτή θα είναι η τελευταία ημέρα που θα δέχεται αιτήσεις η πλατφόρμα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα.

Υπάρχει επιπλέον επιδότηση για Ειδικές κατηγορίες;

  • Τα άτομα ΑμΕΑ δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ
  • Οι νέοι κάτω των 29 ετών δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ
  • Για τις οικογένειες με περισσότερα από 3 εξαρτώμενα τέκνα υπάρχει επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και μετά, με πλαφόν στις 4.000 ευρώ. Κοινώς, στα 3 παιδιά η επιπλέον επιδότηση είναι 1.000 ευρώ, στα 3 παιδιά είναι 2.000 ευρώ, στα 5 παιδιά είναι 3.000 ευρώ και στα 6 παιδιά είναι 4.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα το bonus δεν αυξάνεται περαιτέρω.
  • Αν ο ωφελούμενος δικαιούται πολλαπλά ποσά επιδότησης, το συνολικό ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά την ΛΤΠΦ του αυτοκινήτου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/619e3a32b91943a9f7fa5497f4d4408f.png

Υπάρχει επιπλέον επιδότηση για απόσυρση αυτοκινήτου;

Ναι. Αν η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνδυαστεί με απόσυρση, η επιδότηση αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση συγκυριότητας η αίτηση για την επιδότηση κατατίθεται από έναν εκ των κατόχων, αφού έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη ων υπόλοιπων με υπεύθυνη δήλωση.

Μπορώ να αγοράσω ένα παλιό αυτοκίνητο για να κάνω απόσυρση;

Όχι. Το αυτοκίνητο που πρόκειται να αποσυρθεί πρέπει να έχει αγοραστεί το αργότερο μέχρι 31/12/2022, να είναι στην κυριότητα του ατόμου που θα αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο και η ημερομηνία πρώτης άδειας του παλαιού αυτοκινήτου πρέπει να είναι προγενέστερη της 01/01/2010. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει όλα τα μηχανικά μέρη και πληρωμένα Τέλη κυκλοφορίας (αν έχει γίνει ακινησία σε προγενέστερο χρόνο θα πρέπει να εκδοθεί σχετική βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ). Για να δοθεί η επιδότηση των 2.000 ευρώ θα πρέπει να παραδοθεί το αυτοκίνητο σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλους Ζωής (ΟΤΚΖ) και να προσκομιστεί η Βεβαίωση Οριστικής Διαγραφής.

Έβαλα προαιρετικό εξοπλισμό, θα πάρω μεγαλύτερη επιδότηση;

Όχι, η επιδότηση υπολογίζεται επί της τιμής του αυτοκινήτου χωρίς προαιρετικό εξοπλισμό. Ωστόσο, αν επιλέξετε μία πλουσιότερη εξοπλιστικά έκδοση, τότε θα αυξηθεί το ποσό της επιδότησης, αν δεν έχει ήδη φτάσει στο πλαφόν.

Υπολογίζονται οι τόκοι στην τιμή του αυτοκινήτου ώστε να πάρω μεγαλύτερη επιδότηση;

Όχι, για τον υπολογισμό της επιδότησης λαμβάνεται υπόψη η τιμή του αυτοκινήτου με βάση τον τιμοκατάλογο.

Τι γίνεται σε περίπτωση συγκυριότητας;

Σε περίπτωση συγκυριότητας η αίτηση για την επιδότηση κατατίθεται από έναν εκ των κατόχων, αφού έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη ων υπόλοιπων με υπεύθυνη δήλωση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f5285ac6f9f8971ce5f8210a8286ad18.jpg

Μπορώ να αποσύρω moto και να πάρω αυτοκίνητο;

Όχι, για να επιδοτηθεί αυτοκίνητο, θα πρέπει να αποσυρθεί αυτοκίνητο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα επιλέξιμα οχήματα, εκτός από τα ποδήλατα που δεν έχουν επιδότηση απόσυρσης.

Υπάρχει όριο στην τιμή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα αγοραστεί;

Όχι, όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα δικαιούνται επιδότηση, ανεξάρτητα από την τιμή τους.

Πού μπαίνω για να κάνω αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Στην σελίδα https://kinoumeilektrika3.gov.gr/. Μέχρι 07/06/2024 το site θα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία, οπότε μπορεί ο καθένας να καταθέσει αίτηση, ακόμα κι αν δεν σκοπεύει να αγοράσει αυτοκίνητο, καθώς καμία δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.

Πώς γίνεται η αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Η αίτηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας του προγράμματος. Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η αίτηση θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί όλα τα σχετικά πεδία και να μεταφορτωθούν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/60ebb8ebe1d95e2dfb8c284bbab772d9.jpg

Έκανα αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3. Τι γίνεται μετά;

Με την ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των στοιχείων ολοκληρώνεται η υποβολή του αιτήματος και παράγεται αυτόματα από το σύστημα ένας μοναδικός Ψηφιακός Κωδικός. Σε κάθε αίτηση φυσικού προσώπου, αντιστοιχεί ένας (1) μοναδικός Ψηφιακός Κωδικός.

Κάθε αίτηση εξετάζεται και αξιολογείται με βάση την αρχή της χρονικής προτεραιότητας (first in - first served).

1. Μετά την υποβολή του αιτήματος αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο αιτών, με το οποίο ενημερώνεται για το μοναδικό ψηφιακό κωδικό που έλαβε η αίτησή του, το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης που δεσμεύθηκε και εκκρεμεί η έγκρισή της, σύμφωνα με το άρθρο 12 της παρούσας Δράσης.

2. Μετά την υποβολή του αιτήματος ελέγχεται η ορθότητα συμπλήρωσης των πεδίων της διαδικτυακής πύλης και η πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

3. Η επιτυχής ολοκλήρωση του ελέγχου ακολουθείται από την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο αιτών, με το οποίο επιβεβαιώνεται η έγκριση του αιτήματος.

4. Αιτήματα τα οποία έχουν ελλιπή ή εσφαλμένα δικαιολογητικά ή δικαιολογητικά που δεν βρίσκονται σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος δεν θα γίνονται αποδεκτά και ο Ωφελούμενος θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, προκειμένου να προβεί στη διόρθωση τους εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από τη αποστολή του μηνύματος. Σε περίπτωση που η παραπάνω ημερομηνία παρέλθει άπρακτη το αίτημα καταβολής της επιδότησης απορρίπτεται.

Απορρίφθηκε η αίτησή μου, μπορώ να κάνω ένσταση;

Σε περίπτωση απόρριψης της αιτήσεως καταβολής της επιδότησης, ο Ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, για τον λόγο απόρριψής του αιτήματός του και έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρούσας.

Οι αιτούντες, των οποίων οι αιτήσεις ή οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, δύνανται να υποβάλουν εκ νέου αίτημα υπό την προϋπόθεση του εμπροθέσμου του αιτήματος και της διαθεσιμότητας πόρων της Δράσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/da46524751dafc53169c195ee9bd10cd.jpg

Πήρα επιδότηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 ή/και στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 – Μπορώ να πάρω και στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Ναι, αρκεί να πρόκειται για διαφορετικό όχημα.

 

*σημαντική σημείωση

Ο ωφελούμενος πρέπει να:

  • ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία του αιτήματός του, για τις ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιήσει και τις προθεσμίες που τίθενται από τη Δράση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δηλώνει κατά την υποβολή της αίτησής του στο Πληροφοριακό Σύστημα. Επισημαίνεται ότι η επικοινωνία με τον Φορέα Διαχείρισης της Δράσης θα γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο Ωφελούμενος. Η έγκαιρη ανάγνωση απεσταλμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σημαντική για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης του Ωφελούμενου και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του,
  • να διατηρεί φάκελο με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση της παρούσας Δράσης έως την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή τους. Όλα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και τα πρωτότυπα παραστατικά στοιχεία τηρούνται από τον Ωφελούμενο καθ' όλη τη διάρκεια της Δράσης, αλλά και στη συνέχεια για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τελικής εκταμίευσης της επιχορήγησης από τη Δράση
  • ο Ωφελούμενος της επιδότησης αποδέχεται ότι τα μηνύματα που θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα στη διεύθυνση e-mail που έχει δηλώσει στην αίτησή του, επέχουν θέση κοινοποίησης και συνεπάγονται την έναρξη όλων των έννομων προθεσμιών και συνεπειών,
  • προς αυτό το σκοπό, με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για καταβολή της επιδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων παρέχει στον Φορέα Διαχείρισης και τα νόμιμα εντεταλμένα όργανα αυτών, τη ρητή συγκατάθεση του για την νόμιμη επεξεργασία κατ' άρθρο 6 του Κανονισμού 2016/679 των δεδομένων προσωπικού του χαρακτήρα τα οποία προβλέπονται στον οδηγό της Δράσης και αποδέχεται ότι τέτοια επεξεργασία είναι αναγκαία για την αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και ολοκλήρωση της αίτησής του.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/24b4360271e4772304d6b4e1ff048808.jpg

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ένας ιδιώτης που κάνει αίτηση για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

  • Απόδειξη αγοράς οχήματος
  • Άδεια κυκλοφορίας ως αποδεικτικό ταξινόμησης του οχήματος (εξαιρούνται τα ποδήλατα)
  • Έγγραφο που να βεβαιώνει το IBAN του δικαιούχου (πχ φωτογραφία του βιβλιαρίου, εκτύπωση από ebanking κλπ).
  • Σύμβαση χρονομίσθωσης (leasing) εφόσον πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση οχήματος, και έκδοση απόδειξης ως προκαταβολή μισθωμάτων, ισόποση με το ποσό της επιδότησης.
  • Φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς κεντρικής διοίκησης, μόνο για τελικώς εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη που υπερβαίνει τα 1.500€ (ζητείται από τον Φορέα Διαχείρισης μετά την επιτυχή αξιολόγηση της αίτησης και πριν την καταβολή της επιδότησης).
  • Ασφαλιστική ενημερότητα για είσπραξη εκκαθισμένων απαιτήσεων μόνο για τελικώς εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη που υπερβαίνει τα 1.500€ (ζητείται από τον Φορέα Διαχείρισης μετά την επιτυχή αξιολόγηση της αίτησης και πριν την καταβολή της επιδότησης.
  • (Σε περίπτωση οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα) Έντυπο Ε1 τελευταίας φορολογικής χρήσης.
  • (Σε περίπτωση οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  • (Σε περίπτωση νέων 18-29 ετών) Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης εν ισχύ ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό.
  • (Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας/συγκυριότητας) Υπεύθυνη Δήλωση (με γνήσιο της υπογραφής ή να έχει εκδοθεί από το gov.gr) με την οποία δηλώνεται η συναίνεση για να καθίσταται ο συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και να εκχωρείται η απαίτηση είσπραξης στο έτερο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. (Παράρτημα ΙΙ – Υπόδειγμα 3).
  • (Σε περίπτωση αίτησης από Άτομο με Αναπηρία) Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας που να έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ατόμων ως Ατόμου με Αναπηρία ή ισοδύναμη γνωμάτευση.
  • (Σε περίπτωση ανήλικου Ατόμου με Αναπηρία), μόνο για αίτηση ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου) (α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του Ατόμου με Αναπηρία εφόσον υπάρχει και του κηδεμόνα, (β) Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας της έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή άλλη ισοδύναμη γνωμάτευση, (γ) Το φορολογικό έντυπο Ε1 του γονέα, για την τελευταία οικονομική χρήση από το οποίο προκύπτει ότι το ανήλικο τέκνο είναι Τεύχος B’ 3076/03.06.2024 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 32123 προστατευόμενο μέλος, (δ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Τονίζεται ότι η αίτηση υποβάλλεται από τον κηδεμόνα ή τον δικαστικό συμπαραστάτη με τους προσωπικούς του κωδικούς εισόδου στο taxisnet. (ε) Υπεύθυνση Δήλωση κηδεμόνα ή δικαστικού συμπαραστάτη με την οποία θα δηλώνει ότι υποβάλλει αίτηση εκ μέρους του ανήλικου Ατόμου με Αναπηρία.
  • Αποδεικτικό καταβολής του τιμήματος αγοράς
  • Σε περίπτωση σύναψης δανείου υποβάλλεται δανειακή σύμβαση υπογεγραμμένη από τα δύο μέρη.

Αυτά είναι τα βασικά δικαιολογητικά. Για να δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά για όλες τις περιπτώσεις, αλλά και όλα τα παραρτήματα του νέου Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, πατήστε εδώ.