Ferrari 275GTB/4 NART Spider

Το αυτοκίνητο των 20+ εκατομμυρίων ευρώ

  • -
  • -

Είμαστε σε δημοπρασία κλασικών αυτοκινήτων, καλοκαίρι του 2013 στο Monterey της Καλιφόρνια. Εμφανίζεται μια κατακόκκινη Ferrari 275GTB/4 NART Spider του 1967 με αριθμό πλαισίου 10709. Χρειάστηκε λιγότερο από δέκα λεπτά αυτό το κόσμημα σε τροχούς να πουληθεί στο αστρονομικό ποσό των 27.500.000 δολαρίων, κάτι περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ! Για την ακρίβεια: 20.285.000 €. Έγινε έτσι το δεύτερο ακριβότερο αυτοκίνητο και το πρώτο παραγωγής (!) που πουλήθηκε στο σφυρί!

Μόλις δέκα από αυτά κατασκευάστηκαν ανάμεσα στο 1967 και 1968, από τα οποία εννέα κατέληξαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ένα μόλις παρέμεινε στην Ισπανία. Το κινούμενο αυτό γλυπτό κάθε άλλο παρά μια τυχαία Ferrari είναι. Έχει κινητήρα V12 τοποθετημένο εμπρός κατά τον διαμήκη άξονα, αποδίδοντας 300 ίππους στις 8.000 rpm μέσα από έξι διπλά Weber, διπλούς εκκεντροφόρους και 3.286 κυβικά εκατοστά. Το κιβώτιο ταχυτήτων των πέντε σχέσεων είναι τοποθετημένο πίσω μαζί με το διαφορικό για καλύτερη κατανομή και οι αναρτήσεις αποτελούνται από διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια και στα τέσσερα άκρα, μαζί με ισάριθμα δισκόφρενα. Και αν οι 300 ίπποι δεν φαντάζουν πολλοί σήμερα, αναλογιστείτε ότι η 275GTB/4 ζύγιζε μόλις 1.114 κιλά.

 

Η ιστορία

Ο Luigi Chinetti είχε κερδίσει τον αγώνα του Le Mans για τη Ferrari το 1949 (τον είχε κερδίσει δύο ακόμα φορές) και ήταν ένας από τους πιο παλιούς και πιστούς φίλους του Enzo. Μετά λοιπόν τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο ουσιαστικά στάλθηκε στις Η.Π.Α. με αποκλειστικό συμβόλαιο στο χέρι και έστησε το πρώτο «Ferrari dealership» στο Greenwitch. Η πρώτη του μάλιστα πώληση ήταν στον οδηγό αγώνων Briggs Cunningham, ο οποίος αργότερα θα κατασκεύαζε δικά του αυτοκίνητα. Ο Chinetti ακολούθησε την πεπατημένη, δηλαδή κατάκτηση της αγοράς μέσα από τους αγώνες και έστησε την North American Racing Team με επιτυχίες σε αγώνες του Sebring και Daytona. Υπολογίζοντας μάλιστα ότι η αγορά των spider θα απογειώνονταν, παρήγγειλε 25 NART Spider με την υπογραφή του Scaglietti. Μόνο που φαίνεται ότι έκανε λάθος τη τιμή και τα φουσκωμένα 14.400 δολάρια που ζητούσε, όταν η Berlinetta πουλιόταν για μόλις 8.000, τον έριξαν στα βράχια και τελικά μόλις δέκα κατασκευάστηκαν!