«Θα βάλουμε φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις κολώνες φωτισμού»: Ο δήμαρχος της Πράγας μιλά στο GOCAR

Ο Zdenek Hrib μας μιλάει για την ηλεκτροκίνηση, τις έξυπνες πόλεις και τα ηλεκτρικά πατίνια

  • -
  • -

Με 2,5 εκατ. κατοίκους στην μητροπολιτική της περιοχή και πάνω από 8 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, η Πράγα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μία πόλη με ιστορία προσπαθεί να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Skoda Octavia, συνομιλήσαμε με το Δήμαρχο της Πράγας, Zdenek Hrib.

Ο 38χρονος πολιτικός κατέχει το αξίωμα του Δημάρχου της πρωτεύουσας της Τσεχίας από τον Νοέμβριο του 2018 και ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει είναι να μεταμορφώσει την Πράγα σε μία έξυπνη πόλη, φιλική τόσο προς τους κατοίκους της και τους τουρίστες, όσο και προς το περιβάλλον.

GOCAR: Πόσο εύκολη είναι η μεταμόρφωση μίας παλιάς ευρωπαϊκής πόλης, όπως η Πράγα, σε έξυπνη πόλη; Με βάση τις υποδομές που έχει και τον πληθυσμό που διαμένει σε αυτή;

Zdenek Hrib: Όσον αφορά τον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε υποδομές φόρτισης, βασισμένες στις κολώνες φωτισμού της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εμπλακούμε με άδειες κατασκευής και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα. Επιπλέον οι κολώνες φωτισμού θα διαδραματίσουν ρόλο και στη δημιουργία δικτύου 5G.

Αυτός είναι ο ένας τομέας στον οποίο εστιάζουμε. Ο άλλος είναι τα δεδομένα. Το πώς θα είναι διαθέσιμα σε τρίτους, ώστε να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δεν είναι προσωπικά και άρα ευαίσθητα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πώς θα είναι «ανοικτά», διότι οι πάροχοι των δεδομένων συνήθως περιορίζουν την πρόσβαση σε αυτά. Είναι αντικείμενο σύμβασης ανάμεσα στην πόλη και τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυριαρχία των δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι η δημοτική αρχή θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα για όποιο σκοπό επιθυμεί.

GOCAR: Τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ανοίξει τη συζήτηση γύρω από τους κανόνες που πρέπει να τεθούν στην ενοικίαση και τη χρήση τους. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτό το θέμα;

Zdenek Hrib: Πρόσφατα ακυρώσαμε το μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία ενοικίασης e-scooter Lime. Θεωρούμε απαραίτητο ο πάροχος τέτοιων υπηρεσιών να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειες των πελατών του. Π.χ. στον τομέα της αστικής ευθύνης. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει, διαφορετικά η συνεργασία δεν μπορεί να θεωρείται επωφελής για την πόλη.


O Zdenek Hrib (αριστερά) συνομιλεί με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Skoda Auto, Bernhard Maier (δεξιά) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Skoda Octavia.

GOCAR: Κατά την άποψή σας υπάρχει επαρκής συνεργασία ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις;

Zdenek Hrib: Πρόκειται να επισκεφθώ την Βαρκελώνη με αφορμή την έκθεση Smart City. Εκεί θα συζητήσουμε με εκπροσώπους άλλων δήμων την πιθανότητα συνεργασίας. Αδιαμφισβήτητα, ορισμένες λύσεις στον τομέα των smart cities μπορούν να μεταδοθούν από την μία πόλη στην άλλη.

GOCAR: Πώς φαντάζεστε την ιδανική ευρωπαϊκή πόλη των επομένων δεκαετιών; Τα αυτοκίνητα να είναι έξω από το κέντρο τους και μέσα σε αυτό π.χ. μόνο πεζοί, ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια;

Zdenek Hrib: Εξαρτάται από την πόλη. Σε γενικές γραμμές η Πράγα διαθέτει ανεπτυγμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Θέλουμε να επενδύσουμε κι άλλο στις υποδομές για τα ποδήλατα, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν και τα ηλεκτρικά πατίνια. Τα αυτοκίνητα δεν θα εξαφανιστούν, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μέσα στις πόλεις.